Omgeving

Samos, Griekenland

Samos is gelegen in het zuiden van de Egeïsche zee op slechts een steenworp afstand van Turkije. Een prachtig eiland met een aantal van de meest spectaculaire landschappen in Griekenland waaronder mooie bergdorpjes, zand/kiezelstranden en schitterende baaien. Dit groene eiland is ook de thuisbasis geweest van de beroemde wiskundige Pythagoras en de astrofysicus Aristarco.

De hoofdstad van het eiland is gelegen aan de haven en is rijk aan neoklassieke gebouwen, oude herenhuizen, traditionele taveernes en niet te vergeten het indrukwekkende marmeren leeuwenbeeld op het Pythagoras plein.

Of u nu oude culturele bezienswaardigheden aan het verkennen bent of aan het relaxen bent, op een van de prachtige stranden met voor u het kristalheldere zeewater, zal Samos u zeker niet teleurstellen.

Samos is een weelderig begroeid eiland dat in het oosten van de Egeïsche zee tussen Chios en de eilanden van de Dodecanese ligt. Het is een waterrijk eiland vol met druivengaarden, olijvenbomen en dennenbomen. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië, de smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Samos is een geliefde toeristische bestemming omdat het alles te bieden heeft. Samos is na Lesbos en Chios het grootste Noord Egeïsche eiland. Witte zandstranden, schilderachtige dorpjes, pittoreske en gezellige vissershaventjes kenmerken het Griekse eiland. Dit grote eiland is mooi en groen; het heeft de mooie natuur, het milde klimaat en het grote archeologische belang.

Samos is ook bekend vanwege de zoete wijn die hier geproduceerd wordt, de wereldberoemde Samos-wijn. Wie van een druk uitgaansleven houdt zal het op Samos naar zijn zin hebben, maar ook degenen die van een rustige en een relaxte vakantie houden zullen het hier fantastisch vinden.

Bij elkaar een toeristisch middelpunt.


Klima baai

Klima baai bereikt u via de prachtige bosrijke bergweg welke loopt vanaf Paleokastro naar Posedonio. Deze weg gunt u ‘tussen de bomen door’ regelmatig fantastische vergezichten over de Egeïsche zee richting Turkije.

Nadat u de afslag Klima baai hebt genomen, zakt u langzaam maar zeker via een goede weg naar beneden.

Dit was vroeger alleen een pad voor het vervoer per ezel. De weg eindigt bij de zee waar u dan gelijk een adembenemend uitzicht zult ervaren.

De bewoners van de baai zijn allemaal Griekse families die omstreeks april/mei weer naar hun zomerhuis in Klima komen. 

Om dan weer in september/oktober te vertrekken richting hun huis op het eiland of weer richting het vasteland. Klima baai heeft een ‘fijn’ kiezelstrand wat heel langzaam afloopt de zee in. Er zijn ook twee traditionele Griekse taveernes waar het verder goed toeven is.

‘s Avonds en in het weekeinde komen daar de Grieken uit de omgeving naar toe voor een drankje en een lekker hapje. Deze baai heeft ook zijn eigen pittoreske Grieks-orthodox kerkje gebouwd tegen de bergwand aan en is een bezoekje zeker waard.